Hemlagad järnberikad gröt – till de minsta

Det är så lätt att göra egen gröt bara man vet hur man järnberikar den själv. Många köper färdig gröt just för att den är berikad men det behövs inte. BVC uppmuntrar att man lagar sin egen gröt och på receptet de delade ut framkom hemligheten med hur man berikar den med järn. Man tillsätter palt tunnbröd. Mjälloms palt tunnbröd kan man köpa i vanliga livsmedelsaffärer. På så sätt får de små i sig det järn de behöver.

Receptet från BVC blev min bas. Sedan har jag modifierat det lite. Mycket fokus ligger på att använda svenska och ekologiska produkter. Detta är en fullgod portion, vill man kan man halvera receptet i början när barnet inte äter så mycket åt gången. (Receptet är min egen variant.)

Recept
Ingredienser:
1 dl svenska ekologiska havregryn
1 msk palt tunnbröd (motsvarar ett ark)
2 st ekologiska torkade aprikoser
3 dl vatten
En klick svensk kallpressad rapsolja (När bilden togs var vi i Portugal och då använde vi istället portugisisk olivolja)

Gör så här:
Ta en djup skål och ha i havregryn, aprikoser och vatten. Bryt ett ark palt tunnbröd i mindre bitar och tillsätt. Blanda så att alla ingredienser blir vattendränkta. Kör i mikron på högsta effekt i ca 2 minuter. (Kan variera beroende på mikro.) Tillsätt oljan. Mixa sedan gröten mycket slät. Vid behov, tillsätt mer vatten.

Hur skiljer sig mitt recept från originalet?
Jag stöter inte palt tunnbrödet. Jag bara bryter det i bitar och kör det med resterande ingredienser i mikron. Allting ska ju ändå mixas sedan.
Vattenmängden har ökats med 1 dl vatten för att få till den rätta konsistensen. När små barn ska lära sig äta mat handlar allt om konsistensen. Därför är det viktigt att mixa den helt slät och med det extra vattnet blir gröten inte så tjock och accepteras enklare av barnet. I takt med att barnet blir äldre kan man minska mängden vatten ner till 2 dl som det står i originalreceptet. Man kan även mixa den mindre och mindre så de vänjer sig vid att äta mat med mer textur.
Torkade ekologiska aprikoser istället för aprikospuré på burk som det stod i originalreceptet. Den färdiga aprikospurén innehöll en liten mängd tillsatser så jag tyckte jag lika gärna kunde använda torkad frukt då den ändå körs i mikro och sedan mixas. Dessutom höll aprikospurén bara två dygn i kylen efter att man öppnat burken medan torkade aprikoser håller länge efter att man brutit förpackningen.
I receptet har jag lagt till en klick olja eftersom små barn har ett stort energibehov. På 1177, ”Barnets mat upp till ett år”, rekommenderar de att man tillsätter extra fett i den hemlagade maten.

Hemlagad järnberikad gröt, lätt som en plätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *