När jag och min sambo flyttade ihop i huset hade vi med oss varsitt hushåll med köksartiklar. I början packades bara det essentiella upp men när vi sedan hade renoverat köket var det dags att ta tag i alla flyttlådor med diverse köksprylar. Vi hade många dubbletter så det var ett ypperligt tillfälle att rensa ut så mycket plast som möjligt. Helst behöll vi det som var av rostfritt stål, glas, trä eller keramik.
Varför ska man plastbanta?
Plast kan ge ifrån sig giftiga ämnen, framförallt mjuk plast som innehåller ftalater som fungerar som mjukgörare. Dessa ämnen kan vara både cancerframkallande och hormonstörande. När plast hamnar i naturen kan den även påverka djuren negativt, antingen genom att någon slängt plasten rakt ut i naturen eller genom att den har sköljts ut genom våra avlopp. Många textilier idag är gjorda av plast och när dessa tvättas släpper de ifrån sig tusentals mikroplastbitar som sköljs ut i våra vattendrag. Djuren tror att dessa fibrer är mat och på så sätt tas de in i näringskedjan. Plast är dessutom oftast gjord av en icke-förnyelsebar råvara nämligen råolja.
Så vad säger du, ska vi plastbanta ihop?
Man behöver inte ha bråttom utan ta det i sin egen takt. En bra start är att börja i köket och framförallt med den plast som kommer i kontakt med värme eftersom det är då många giftiga ämnen kan frigöras. Har man dubbletter av olika material, till exempel en bunke i plast och en i rostfritt, då kan man göra sig av med den i plast. Ett tips är att fynda på loppis! Behöver du skaffa något nytt till köket, välj då material som glas, rostfritt stål, trä eller keramik.
Vi köpte ett par ordentliga flergångskassar som vi alltid har när vi handlar. När vi kommit hem och packat upp varorna hänger vi kassen på dörrhandtaget på insidan av ytterdörren. Näste man som tar bilen tar med sig kassen och lägger den i bagageutrymmet. Vid frukt och grönt disken använder jag egna påsar i ekologisk bomull, men vissa saker såsom bananer blir så kladdigt så då väljer jag att ta en liten plastkasse gjord av sockerrör. Dessa sparar jag sedan när jag kommer hem och använder som avfallspåse till den lilla soptunnan inne i badrummet. Skulle vi ändå glömma påse och behöva köpa en så kommer den bli till avfallspåse i det kärlet där vi kastar plasten för att sedan återvinna den.
Vill man läsa mer kan man göra det på Naturskyddsföreningens hemsida eller på deras blogg. Det finns även bra råd på Kemikalieinspektionens hemsida. Jag kan rekommendera att läsa boken ”Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna” av Katarina Johansson. Hon pratar väldigt mycket om just plast. Det var omvälvande att läsa den, vissa saker kände jag att jag gjorde bra, andra saker mindre bra, men framförallt lärde jag mig mycket och jag anser att kunskap är makt.
Man kan ju börja med de små och enkla sakerna.
Alla kan göra något. Och tillsammans kan vi göra mycket.
Behöver höra detta om och om igen…
Tack för den goda påverkan du gör till mitt sinne❤
Vad fint att höra. Tack <3