Lilla familjens första äventyr. Del 2

Vi har alltid älskat äventyr. Vi har bott i bilen, tältat med motorcykel, backpackat i olika världsdelar och mycket mer. Många tyckte det var bra att vi passade på för ”vänta bara tills ni får barn”. Under min graviditet var det just de orden som ekade i mitt huvud. Och det skrämde mig mer än något annat. Så vi bestämde oss för att vi skulle fortsätta med äventyren men anpassa dem till vår nya lilla familj.

Prio ett är alltid Lillan så mycket runt resan kretsade kring att det skulle bli bra för henne. Tanken var att så mycket som möjligt skulle vara sig likt både under själva resan men även när vi bodde i lägenheten. Några veckor innan avresan började vi med alla förberedelser.

Lillan fick börja sova i sin resesäng så den blev trygg. Under resan skulle vi inte kunna laga mat till henne så hon fick vänja sig vid den färdiga ekologiska barnmaten. Smakerna skulle kännas välbekanta. En rostfri vattenflaska med pipmuggskork införskaffades och även ett par skedar i rostfritt. Gällande barnvagnen bytte vi till sittdel så hon skulle vänja sig. Vi tog med oss favoritleksakerna och lekfilten. I resväskan packades nästa storlek med kläder så hon kunde växa i dem medan vi var borta. På resan fick hon ha på sig sina vanliga bekväma sparkdräkter och pyjamaser som hon kände igen.

Efter att ha pratat med min bror förstod vi att det kunde vara svårt att hitta oparfymerade produkter i Portugal. Här hemma tar vi sådant för givet. Därför valde vi att ta med oss ganska mycket. Vi räknade ut hur mycket blöjor och tvättlappar vi använde i genomsnitt och tog med så det skulle räcka och bli över. Vi tog med stavmixer och alla ingredienser för att göra Lillans hemlagade gröt. Även linoljesåpa, tvättmedel, diskmedel och maskindiskmedel packades ner.

Vi hade bestämt att vi under bilresan skulle vända på dygnet för vår egen del och bara köra på natten när hon sov. Vi började köra runt kl 20-21 på kvällen och körde i pass mellan 2-3 timmar. Den ena körde och den andra sov eller vilade i baksätet. Vi hade ett par trådlösa hörlurar som var kopplade till telefonen så den som körde kunde lyssna på musik utan att störa de andra. Så byttes vi av flera gånger under natten fram tills på morgonen när hon var redo för frukost. På detta sätt kunde vi färdas 340 mil utan att hon påverkades lika mycket som om vi hade kört dagtid. Tufft för oss men bättre för henne.

Ja, det är annorlunda att resa med barn. Det är en helt ny fas i livet. Vi försöker klura ut hur vi ska göra och hitta vår väg. Alltid med Lillans bästa i åtanke, såklart. Så det här med ”vänta bara tills ni får barn”, ja nu är vi här. Och det är det bästa vi gjort!

Schampotvål och balsamkaka

Jag var sugen på att testa något mer minimalistiskt i duschen, framförallt i balsamväg eftersom jag kör balsammetoden. Då hittade jag ett balsam i fast form, så kallad balsamkaka, från Grön Lycka. Företaget är svenskt, tvålarna är handgjorda i Sverige och de är växtbaserade. Det visade sig dessutom att de har schampotvålar! Jag har testat schampotvålar tidigare men alla jag hittat har varit basiska. Då behövs en surskölj för att neutralisera hårbottnens ph så jag fastnade aldrig för det. Men schampotvålarna från Grön Lycka har rätt ph så då var jag ju bara tvungen att testa.

Jag har testat Herbal Heaven Örtschampo och Dream Hair Ekologisk Hårbalm som jag har köpt på min nyfunna favoritsida Rekoshoppen. Förpackningen på bilden tillhör balsamet (höger sida) då jag bara köpte ett litet prov av schampotvålen (vänster sida). Tvålarna är mycket mindre än vad de ser ut att vara på bilden. Både schampo- och balsamtvålen motsvarar var för sig 3 normalstora flaskor schampo och balsam så de är väldigt dryga. Dock gäller detta den normalstora schampotvålen och inte provet som jag köpte. De är fria från sls (sulfater), parabener, citronsyra, mineraloljor och silikon. De är ekologiska, veganska och ej testade på djur. Varken schampot eller balsamet jag valde har tillsatta doftämnen vilket jag tycker om.

Men hur använder man en schampotvål? Jo man blöter håret precis som vanligt. Sedan tar man schampotvålen, blöter den och masserar den mot hårbottnen över hela huvudet. Jag var väldigt noggrann första gången och valde att bara tvätta det en gång istället för två som de rekommenderar. Mitt hår är ju inte vant vid schampo överhuvudtaget eftersom jag kör på balsammetoden så jag kände att det räckte gott och väl. Sedan sköljer man ordentligt. Sen är det dags för balsamtvålen. Blöt upp den och massera den mot hårbottnen och längderna. Använd händerna för att massera in det över hela håret. Låt verka några minuter och skölj sedan. Funkade riktigt bra! Men jag föredrar fortfarande balsammetoden.

Funkar balsamkakan med balsammetoden? Ja, det tycker jag absolut. Jag blöter upp håret som vanligt, skippar schampotvålen, och masserar in balsamkakan i hela hårbottnen och längderna. Man får hålla på en liten stund. Blöta balsamkakan, massera in den i håret, blöta kakan lite till, massera osv. Men resultatet blir jättebra! Det känns riktigt rent. Som tvättbalsam fungerar den utmärkt! Jag behöver dock något mer välgörande för längderna så då andvänder jag Oparfymerat Balsam Nr 03 från Bruns Products. Ett svenskt företag med handgjorda produkter tillverkade i Lund.

Oavsett om man använder schampo eller kör på balsammetoden så tycker jag dessa tvålar var toppen! De är dryga, tar lite plats, innehåller inga onödiga tillsatser, tillverkas i Sverige och funkar väldigt bra! Ett extra plus är att de är väldigt smidiga att ta med på resan vilket märks nu när vi är iväg på lilla familjens första äventyr.

Testa gärna. Och du, man kan faktiskt varva schampo och balsammetoden. Allt handlar ju om att hitta vad som passar just dig.

Lilla familjens första äventyr. Del 1

När jag var gravid funderade vi mycket på hur vi skulle kunna fortsätta uppleva äventyr med barn. Vi har alltid älskat att resa och ville hitta olika sätt som skulle fungera för vår framtida lilla familj. Magen växte och samtidigt växte även en dröm om att åka iväg under vår föräldraledighet med den lilla bebisen. Lillan kom till världen och efter några månader började drömmen sakta bli till verklighet genom samtal och diskussioner. Vi fick chansen att bege oss och då tog vi den.

Just nu befinner sig alltså lilla familjen på sitt första äventyr! Så nu sitter jag här ute på balkongen iklädd T-shirt, njuter av februarisolen och 20 grader medan jag skriver det här inlägget med fingrar som fortfarande doftar färsk apelsin efter fruktstunden. Allt känns helt rätt. Livet är ju till för att upplevas. Efter alla klartecken som behövdes hyrde vi en lägenhet under hela februari månad i Algarve, Portugals södra kust. Takbox inköptes, blöjor och tvättlappar likaså. Packningslistan blev längre än vanligt med barn men det var inga bekymmer.

Ja, det var en stor resa. ”Oftast är det mentala steget mellan att göra eller inte göra större än det fysiska” som en vis man en gång sa. Det handlar om att våga ta steget, sedan blir allt så lätt. Vi hade en ungefärlig rutt och en preliminär packningslista. Och vips så var vi på väg! Allt behöver inte vara så himla kontrollerat eller planerat, även om man har barn. Vi körde efter Google maps på telefonen och på vägen gjorde vi några stopp hos både familj och släktingar. När vi kom ner mot södra Frankrike bestämde vi oss för att boka ett hotellrum för natten vilket förde oss till en vacker liten stad. Efter 340 mil kom vi äntligen fram och kunde fira Lillans 6månadersdag.

Och nu är vi här! Bland solljus, palmer, fantastiska stränder och underbara solnedgångar. Varje eftermiddag tar sambon lillan i sele och jag tar ryggsäcken och så beger vi oss ut på upptäcktsfärd.

Fortsättning följer…

Skadligt för vattenlevande organismer? Rensa ut.

Har du produkter hemma med varningssymboler på baksidan? Står det att de har skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer? Fortsätter du att använda dem ändå? Det gjorde jag. Det gjorde ont att läsa så jag låtsades inte om det. Jag tänkte, det är ju ändå det som säljs i affären och alla andra använder det. Rent måste det ju bli.

Men en dag så valde jag att sluta blunda för att jag var med och bidrog till att spola ut kemikalier rakt ut i vattnet som faktiskt har skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer. Egentligen är det galet att det ens får säljas.

Man behöver inte göra det så svårt för sig. Jag tömde städskåpet och plockade fram alla rengöringsprodukter och ställde dem med baksidan mot mig. Alla som var farliga för vattenlevande organismer packade jag ner i en påse som jag lämnade på återvinningscentralen bland Farligt avfall. Hej då Yes diskmedel! Farväl Klorin! Adjö Vanish! Au revoir wc Duck discs! Och många fler.

En del av dessa produkter valde jag att helt enkelt att inte ersätta alls. Såsom klorin och wc duck discs, som är en sorts toalettblock. Andra produkter ville jag ersätta och då valde jag de som var miljömärkta med svanen i affären. Ofta har man många rengöringsmedel vilket blir väldigt påtagligt när man ställer fram alla så som jag gjorde. Behöver man ha 10 rengöringsmedel där varje flaska har ett litet specifikt användningsområde? Välj istället ett bra allrengöringsmedel! Och bra, då menar jag både för dig, naturen och hemmet. Här tipsar jag om Mulieres allrengöring.

Använder ni Yes på jobbet? Visste du att Yes klassas som miljöfarligt och har förlorat sin Svanenmärkning? Idag måste de märka sina flaskor med texten ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer”. Mer info finns på Testfakta. Prata med den som ansvarar för inköp av dessa produkter på ditt jobb, ofta är det inte så svårt att köpa något annat. Förändringen börjar med dig.

Och jag lovar, det blir rent även om det inte är skadligt för vattenlevande organismer.