Svinborste, hårborste och kam i trä

Hårborste och kam i trä fungerar antistatiskt. Svinborste ger lyster åt håret. Dessutom är trä ett rent naturmaterial och toppen när man vill minska på plasten. Bara fördelar helt enkelt.

Hårborste och kam
TEK är ett italienskt företag som tillverkar sina produkter för hand. Hårborstarna och kammarna är gjorda av ask och avenbok. Allt trä är FSC-certifierat. Man använder naturgummi för att hålla träpiggarna på plats på borstarna. Produkterna behandlas med linfröolja och karnaubavax som är vegetabiliskt. De har även en linje med färggranna produkter där bara giftfria färger utan lösningsmedel används.

Svinborste
Det är en borste som är gjord av vildsvinshår. Hårbottnen tillverkar sebum vilket är det som gör att håret kan upplevas som oljigt. Med hjälp av svinborsten kammar man ut dessa naturliga oljor till hårets längder där de vårdar och ger lyster. Den hjälper också till att fräscha upp hårbottnen. Det är viktigt att rengöra svinborsten eftersom olja och smuts från håret fastnar i den. En bra rutin är att tvätta den med linoljesåpa varje gång man tvättar håret.

Produkterna jag använder
Jag kan varmt rekommendera de produkter jag använder från TEK. Hårborsten är rektangulär med korta piggar och här kan du läsa mer om den. Kammen är glestandad och har ett handtag, du kan läsa mer om den här. Kammen passar bättre för kortare hår och borsten för längre. De kommer båda från produktlinjen naturell. Det finns många svenska internetsidor som säljer produkter från TEK.

Jag köpte min svinborste på Åhlens. Den är tillverkad av bokträ som är FSC-certifierat och gummidynan består till största delen av naturgummi. Eftersom man får tvätta borsten ofta slits det övre lagret och den kan se lite sliten ut. För mig med långt och mycket hår passar en smal borste bäst för att den ska komma intill hårbottnen. Jag använder svinborste i perioder men när jag använder den tycker jag alltid hårbottnen mår bättre.

Mindfulness – närvarande i nuet

Är du ständigt upptagen med att lyssna på podcasts, titta på tv eller spela spel på mobilen? Kanske snurrar tankarna på i oändlighet så du egentligen är någon annanstans i tanken än här och nu?

Mindfulness handlar om att vara medvetet närvarande i nuet till skillnad från meditation som handlar om att vända fokus inåt. Det berikar livet med det som faktiskt är och det fina i det. Ibland kan det vara svårt att vara medvetet närvarande men det blir lättare ju mer man övar på det. Använd dina sinnen. Börja med enkla saker i vardagen som när du äter en frukt, tar en dusch eller går en promenad.

Vad ser du
Vad hör du
Hur känns det
Vad luktar det
Vad smakar det


Är du utomhus?
Vad vilar dina ögon på? Vad finns det för ljud omkring dig? Känn hur brisen känns mot din hud. Lägg märke till hur det känns i kroppen när du andas in den friska luften. Känner du några dofter?
Diskar du?
Se hur vattnet formar sig över det du sköljer av. Vilka ljud hör du? Ta in hur det känns att röra vid porslinet. Bli medveten om hur det doftar.

Vara här och nu. Kanske upplever du en tystnad i tankarna. Eller blossar det upp jobbiga tankar och känslor. Alla kan ha det svårt ibland. Döm inte. Var snäll mot dig själv. Som mot en god vän. Det är inget farligt. Det är tankar och känslor. Acceptera att det är så det känns just nu. Det är okej. Andas och låt dem passera.

Här kan du läsa generellt om mindfulness samt hur du kan göra om det blossar upp jobbiga tankar och känslor. Här kan du läsa om mindfulness i vardagen med konkreta övningar för att komma igång. Du kan också läsa mitt inlägg om digital detox för att vara 100% närvarande.

Börja enkelt. Skippa hörlurarna nästa gång du går en promenad. Får du en stund över, plocka inte fram mobilen. Vad händer om du äter lunch eller dricker en varm kopp utan att titta eller lyssna på något? Välj att istället vara här och nu. Du behöver inte distrahera dig själv från det som sker just nu. Det är själva livet.

“If you are not living this moment, you are not really living.”
~ Eckhart Tolle

Bära barn ergonomiskt

Vi är många som kan hålla med om att det är mysigt att bära sitt barn tätt intill. För att göra det finns det flera olika sorters bärdon. Jag vill rekommendera att man använder ett bärdon som är ergonomiskt utformat för barnets och bärarens bästa.

  • I det ergonomiska bärdonet belastas inte barnets rygg då ryggraden kröks som ett C vilket är hur barnet ligger i mammans mage.
  • Barnets vikt fördelas jämt över rumpa och lår genom stöd från knäveck till knäveck. När rumpan då hamnar lägre än knäna skapas den klassiska M-positionen eller grodpositionen.

Det finns ergonomiska selar och sjalar. Det finns även några mellanting såsom meh dai. Jag har testat lite olika.

Sjal
När Lillan var nyfödd provade jag sjal. Vi hade en Bamboo Baby Wrap från märket Hana. Den köptes från GOS vilket är en specialistbutik för ergonomiskt bärande. Sjalen från Hana är en trikåsjal tillverkad av 68% bambu, 28% ekologisk bomull och 4% elastan. Den rekommenderas till nyfödda och ska passa personer som är ovana vid att knyta. Här kan du läsa mer om den. Jag tyckte det var väldigt mysigt men Lillan tyckte inte om att ha huvudet tryckt mot mitt bröst när hon vaknade. Detta gjorde tyvärr att jag inte använde den så mycket. Bärsjalar! är en grupp på Facebook där man kan få mycket bra information och även ställa frågor. För att se en mycket bra instruktionsvideo, klicka här.

Sele
När Lillan blev lite äldre och framförallt när vi åkte på Lilla familjens första äventyr så använde vi sele varje dag. Då körde vi på en Ergobaby 360 Four Position. När hon var mindre använde vi ett spädbarnsinlägg men det behövdes inte längre när vi var iväg. Tanken är att man ska kunna ha barnet i fyra olika positioner. På magen både inåt och utåt, på ryggen och på höften. Den var väldigt smidig att bara knäppa på sig även om vi bara använde den på magen med Lillan vinklad inåt. Vi tyckte hon satt bäst så och hon sov även väldigt gott i den positionen. Tyvärr fick vi båda ont i ryggen när vi använde den. Ergonomiska bärselar är en grupp på Facebook där man kan ställa frågor och få reda på mycket bra information. Instruktionsvideo för denna sele ser du här.

Meh dai
Så när vi kom hem från resan skaffade vi en meh dai (även kallad bei dai och mei tai). Det är en kombination av sele och sjal. Vi har en Babylonia BB-tai som vi köpte hos Minijoy.se. Den går att använda från spädbarn och upp tills barnet väger 15 kg. Den är tillverkad av 100% ekologisk bomull. Man kan bära både fram, på höften och bak på ryggen. Den ger samma avlastning som en vävd sjal men kräver inte alls samma teknik för att knyta. Den består av ett fyrkantigt tyg med fyra breda band, ett i varje hörn. De nedre banden knyts runt midjan och de två övre knyts över axlar och rygg. Den har ett integrerat huvudstöd som kan dras upp för att stödja barnets huvud när de sover. Denna trivs vi alla väldigt bra med! Instruktionsvideo hittar du här.

Är man intresserad av att köpa second-hand kan man göra det i Facebookgruppen Bärsjalar och bärselar säljes/köpes/bytes.

P.U.S.S.A. – säkerhetsrekommendationer när du bär ditt barn.
Du kan läsa mer om säkert bärande på hemsidan Sjala.

https://shop.textalk.se/shop/ws4/68304/files/p-u-s-s-a.jpg