BLW – barnstyrd matintroduktion

BLW är förkortningen av Baby Lead Weaning och är en form för hur man introducerar mat för barn. Det är alltså barnstyrd matintroduktion. Poängen med BLW är att det är barnets motivation, intresse och nyfikenhet som styr. På så sätt upptäcker barnet matens smaker, konsistenser och former i sin egen takt, precis som med allt annat.

Vad kan man börja med?
Mjuka kokta eller ugnsrostade grönsaker såsom morot, potatis, broccoli, pumpa. Stavar av leverpastej eller ägg. Små bitar av fisk (var bara noga med benen). Mjuka frukter såsom avokado, banan eller kiwi.
Man får testa sig fram. Beroende på barnets ålder och förmåga till finmotorik passar olika saker. Jag använder gärna rivjärn och river saker såsom äpple, päron, morot och gurka. Testa att lägga torkade fikon och aprikoser i blöt över natten. Klipp sedan till lagom stora bitar. Mjukt och mumsigt efter maten. Eller skär bort skalet på en apelsin, skiva och skär i passande bitar.

Barnet förstår inte
Flera föräldrar jag pratat med har beskrivit att deras barn inte förstått vad de ska göra med morotsstaven som ligger framför dem. Mitt tips är att själv äta av maten, låta mmm och istället för att äta nästa bit ge den till barnet. När barnet för biten till munnen så heja på och visa uppmuntran. Jag började faktiskt med att skala en kiwi och ge den hel till Lillan. Hon blev överförtjust. Sedan tog jag den och mumsade lite på den och höll fram den mot hennes mun. Hon smakade på den och började sugga på den medan jag log uppmuntrande.

Konsistens
Prova att äta det själv. Kan du mosa maten genom att använda tungan och trycka upp mot gommen? Om ja, då är det tillräckligt mjukt.

Form
Innan barnet bemästrar pincettgreppet är det bra om matbitarna är formade som stavar, alltså långa och smala. På detta sätt kan barnet ta tag i dem och äta av den biten som sticker upp ur handen.

Att tänka på
Undvik både mynt- och kulformad mat, det är lätt att sätta i halsen. 1177 har gjort en video om faran skulle vara framme och barnet skulle sätta i halsen som du kan titta på här. Tips på hur man kan inreda matplatsen hittar du i inlägget Barnets matplats.

Lita på dig själv
Ha tillit till magkänslan. Det finns inget rätt eller fel utan man får testa sig fram. Använd din intuition.

Det ska ju vara ett lustfyllt äventyr, både för dig och ditt barn. Intresserad av att testa? På BLW- sidan finns mycket bra information, tips och råd.

På bild: Lillans måltid som ska fördelas i mindre bitar.

Svinborste, hårborste och kam i trä

Hårborste och kam i trä fungerar antistatiskt. Svinborste ger lyster åt håret. Dessutom är trä ett rent naturmaterial och toppen när man vill minska på plasten. Bara fördelar helt enkelt.

Hårborste och kam
TEK är ett italienskt företag som tillverkar sina produkter för hand. Hårborstarna och kammarna är gjorda av ask och avenbok. Allt trä är FSC-certifierat. Man använder naturgummi för att hålla träpiggarna på plats på borstarna. Produkterna behandlas med linfröolja och karnaubavax som är vegetabiliskt. De har även en linje med färggranna produkter där bara giftfria färger utan lösningsmedel används.

Svinborste
Det är en borste som är gjord av vildsvinshår. Hårbottnen tillverkar sebum vilket är det som gör att håret kan upplevas som oljigt. Med hjälp av svinborsten kammar man ut dessa naturliga oljor till hårets längder där de vårdar och ger lyster. Den hjälper också till att fräscha upp hårbottnen. Det är viktigt att rengöra svinborsten eftersom olja och smuts från håret fastnar i den. En bra rutin är att tvätta den med linoljesåpa varje gång man tvättar håret.

Produkterna jag använder
Jag kan varmt rekommendera de produkter jag använder från TEK. Hårborsten är rektangulär med korta piggar och här kan du läsa mer om den. Kammen är glestandad och har ett handtag, du kan läsa mer om den här. Kammen passar bättre för kortare hår och borsten för längre. De kommer båda från produktlinjen naturell. Det finns många svenska internetsidor som säljer produkter från TEK.

Jag köpte min svinborste på Åhlens. Den är tillverkad av bokträ som är FSC-certifierat och gummidynan består till största delen av naturgummi. Eftersom man får tvätta borsten ofta slits det övre lagret och den kan se lite sliten ut. För mig med långt och mycket hår passar en smal borste bäst för att den ska komma intill hårbottnen. Jag använder svinborste i perioder men när jag använder den tycker jag alltid hårbottnen mår bättre.

Mindfulness – närvarande i nuet

Är du ständigt upptagen med att lyssna på podcasts, titta på tv eller spela spel på mobilen? Kanske snurrar tankarna på i oändlighet så du egentligen är någon annanstans i tanken än här och nu?

Mindfulness handlar om att vara medvetet närvarande i nuet till skillnad från meditation som handlar om att vända fokus inåt. Det berikar livet med det som faktiskt är och det fina i det. Ibland kan det vara svårt att vara medvetet närvarande men det blir lättare ju mer man övar på det. Använd dina sinnen. Börja med enkla saker i vardagen som när du äter en frukt, tar en dusch eller går en promenad.

Vad ser du
Vad hör du
Hur känns det
Vad luktar det
Vad smakar det


Är du utomhus?
Vad vilar dina ögon på? Vad finns det för ljud omkring dig? Känn hur brisen känns mot din hud. Lägg märke till hur det känns i kroppen när du andas in den friska luften. Känner du några dofter?
Diskar du?
Se hur vattnet formar sig över det du sköljer av. Vilka ljud hör du? Ta in hur det känns att röra vid porslinet. Bli medveten om hur det doftar.

Vara här och nu. Kanske upplever du en tystnad i tankarna. Eller blossar det upp jobbiga tankar och känslor. Alla kan ha det svårt ibland. Döm inte. Var snäll mot dig själv. Som mot en god vän. Det är inget farligt. Det är tankar och känslor. Acceptera att det är så det känns just nu. Det är okej. Andas och låt dem passera.

Här kan du läsa generellt om mindfulness samt hur du kan göra om det blossar upp jobbiga tankar och känslor. Här kan du läsa om mindfulness i vardagen med konkreta övningar för att komma igång. Du kan också läsa mitt inlägg om digital detox för att vara 100% närvarande.

Börja enkelt. Skippa hörlurarna nästa gång du går en promenad. Får du en stund över, plocka inte fram mobilen. Vad händer om du äter lunch eller dricker en varm kopp utan att titta eller lyssna på något? Välj att istället vara här och nu. Du behöver inte distrahera dig själv från det som sker just nu. Det är själva livet.

“If you are not living this moment, you are not really living.”
~ Eckhart Tolle

Bära barn ergonomiskt

Vi är många som kan hålla med om att det är mysigt att bära sitt barn tätt intill. För att göra det finns det flera olika sorters bärdon. Jag vill rekommendera att man använder ett bärdon som är ergonomiskt utformat för barnets och bärarens bästa.

  • I det ergonomiska bärdonet belastas inte barnets rygg då ryggraden kröks som ett C vilket är hur barnet ligger i mammans mage.
  • Barnets vikt fördelas jämt över rumpa och lår genom stöd från knäveck till knäveck. När rumpan då hamnar lägre än knäna skapas den klassiska M-positionen eller grodpositionen.

Det finns ergonomiska selar och sjalar. Det finns även några mellanting såsom meh dai. Jag har testat lite olika.

Sjal
När Lillan var nyfödd provade jag sjal. Vi hade en Bamboo Baby Wrap från märket Hana. Den köptes från GOS vilket är en specialistbutik för ergonomiskt bärande. Sjalen från Hana är en trikåsjal tillverkad av 68% bambu, 28% ekologisk bomull och 4% elastan. Den rekommenderas till nyfödda och ska passa personer som är ovana vid att knyta. Här kan du läsa mer om den. Jag tyckte det var väldigt mysigt men Lillan tyckte inte om att ha huvudet tryckt mot mitt bröst när hon vaknade. Detta gjorde tyvärr att jag inte använde den så mycket. Bärsjalar! är en grupp på Facebook där man kan få mycket bra information och även ställa frågor. För att se en mycket bra instruktionsvideo, klicka här.

Sele
När Lillan blev lite äldre och framförallt när vi åkte på Lilla familjens första äventyr så använde vi sele varje dag. Då körde vi på en Ergobaby 360 Four Position. När hon var mindre använde vi ett spädbarnsinlägg men det behövdes inte längre när vi var iväg. Tanken är att man ska kunna ha barnet i fyra olika positioner. På magen både inåt och utåt, på ryggen och på höften. Den var väldigt smidig att bara knäppa på sig även om vi bara använde den på magen med Lillan vinklad inåt. Vi tyckte hon satt bäst så och hon sov även väldigt gott i den positionen. Tyvärr fick vi båda ont i ryggen när vi använde den. Ergonomiska bärselar är en grupp på Facebook där man kan ställa frågor och få reda på mycket bra information. Instruktionsvideo för denna sele ser du här.

Meh dai
Så när vi kom hem från resan skaffade vi en meh dai (även kallad bei dai och mei tai). Det är en kombination av sele och sjal. Vi har en Babylonia BB-tai som vi köpte hos Minijoy.se. Den går att använda från spädbarn och upp tills barnet väger 15 kg. Den är tillverkad av 100% ekologisk bomull. Man kan bära både fram, på höften och bak på ryggen. Den ger samma avlastning som en vävd sjal men kräver inte alls samma teknik för att knyta. Den består av ett fyrkantigt tyg med fyra breda band, ett i varje hörn. De nedre banden knyts runt midjan och de två övre knyts över axlar och rygg. Den har ett integrerat huvudstöd som kan dras upp för att stödja barnets huvud när de sover. Denna trivs vi alla väldigt bra med! Instruktionsvideo hittar du här.

Är man intresserad av att köpa second-hand kan man göra det i Facebookgruppen Bärsjalar och bärselar säljes/köpes/bytes.

P.U.S.S.A. – säkerhetsrekommendationer när du bär ditt barn.
Du kan läsa mer om säkert bärande på hemsidan Sjala.

https://shop.textalk.se/shop/ws4/68304/files/p-u-s-s-a.jpg


Eko tvättmedel för ull

Dags att tvätta dina kläder i ull? Mössa, tjocktröja, underställ eller sockar. Alla går de utmärkt att tvätta med detta ekologiska tvättmedel utvecklat för ull. Nämligen Sonetts ekologiska tvättmedel för ull och silke.

Detta ekologiska tvättmedel för ull och silke tillhör serien sensitive så den har inga tillsatta doftämnen. Huvudingredienserna är tvål av oliv-, raps- och solrosolja och sockertensider av vegetabilisk stärkelse.

Sonett är ett tyskt företag som tillverkar ekologiska tvätt- och rengöringsmedel. Ingredienserna de använder är biologiskt nedbrytbara och innehåller inga konserveringsmedel, färgämnen eller syntetiska doftämnen. De innehåller inte heller blekmedel, enzymer eller petrokemiska tensider. I inlägget Ekologiskt tvättmedel tipsar jag om Sonetts ekologiska tvättmedel som också tillhör serien sensitive.

Effektiv men mild mot kläderna och skonsam för naturen.
Intresserad? De säljs på en mängd olika hemsidor här i Sverige.

Hemlagad järnberikad gröt – till de minsta

Det är så lätt att göra egen gröt bara man vet hur man järnberikar den själv. Många köper färdig gröt just för att den är berikad men det behövs inte. BVC uppmuntrar att man lagar sin egen gröt och på receptet de delade ut framkom hemligheten med hur man berikar den med järn. Man tillsätter palt tunnbröd. Mjälloms palt tunnbröd kan man köpa i vanliga livsmedelsaffärer. På så sätt får de små i sig det järn de behöver.

Receptet från BVC blev min bas. Sedan har jag modifierat det lite. Mycket fokus ligger på att använda svenska och ekologiska produkter. Detta är en fullgod portion, vill man kan man halvera receptet i början när barnet inte äter så mycket åt gången. (Receptet är min egen variant.)

Recept
Ingredienser:
1 dl svenska ekologiska havregryn
1 msk palt tunnbröd (motsvarar ett ark)
2 st ekologiska torkade aprikoser
3 dl vatten
En klick svensk kallpressad rapsolja (När bilden togs var vi i Portugal och då använde vi istället portugisisk olivolja)

Gör så här:
Ta en djup skål och ha i havregryn, aprikoser och vatten. Bryt ett ark palt tunnbröd i mindre bitar och tillsätt. Blanda så att alla ingredienser blir vattendränkta. Kör i mikron på högsta effekt i ca 2 minuter. (Kan variera beroende på mikro.) Tillsätt oljan. Mixa sedan gröten mycket slät. Vid behov, tillsätt mer vatten.

Hur skiljer sig mitt recept från originalet?
Jag stöter inte palt tunnbrödet. Jag bara bryter det i bitar och kör det med resterande ingredienser i mikron. Allting ska ju ändå mixas sedan.
Vattenmängden har ökats med 1 dl vatten för att få till den rätta konsistensen. När små barn ska lära sig äta mat handlar allt om konsistensen. Därför är det viktigt att mixa den helt slät och med det extra vattnet blir gröten inte så tjock och accepteras enklare av barnet. I takt med att barnet blir äldre kan man minska mängden vatten ner till 2 dl som det står i originalreceptet. Man kan även mixa den mindre och mindre så de vänjer sig vid att äta mat med mer textur.
Torkade ekologiska aprikoser istället för aprikospuré på burk som det stod i originalreceptet. Den färdiga aprikospurén innehöll en liten mängd tillsatser så jag tyckte jag lika gärna kunde använda torkad frukt då den ändå körs i mikro och sedan mixas. Dessutom höll aprikospurén bara två dygn i kylen efter att man öppnat burken medan torkade aprikoser håller länge efter att man brutit förpackningen.
I receptet har jag lagt till en klick olja eftersom små barn har ett stort energibehov. På 1177, ”Barnets mat upp till ett år”, rekommenderar de att man tillsätter extra fett i den hemlagade maten.

Hemlagad järnberikad gröt, lätt som en plätt!

Meditation – vända fokus inåt

Ja, meditation är något för alla. Man behöver bara hitta sitt eget sätt. Men vad är meditation? Det finns många olika definitioner men jag kommer utgå från vad det betyder för mig.

Stanna upp. Andas. Få stillhet i mitt sinne. Kunna vila i det. Harmoni.

Meditation handlar om att vända fokus inåt till skillnad från mindfulness som istället handlar om att vara medvetet närvarande i nuet. Meditera hjälper mig att vara lugn och må bra i min vardag. Vissa perioder utövar jag det mycket och ibland inte alls. Men i grund och botten gör det mig alltid gott. När det är mycket på gång hjälper meditationen mig att landa. Varva ner, andas och se det som är viktigt i livet. Känna uppskattning för det som är. Det ger mig en bättre kontakt med mig själv, både mentalt och fysiskt. Intresserad av att testa?

När man mediterar kan man vara ståendes, sittandes, liggandes eller i rörelse. Det finns oändliga möjligheter. Det lättaste sättet att börja och komma i kontakt med din kropp är att bli medveten om dina andetag. Det hjälper dig att inte låta andra tankar ta över. Kommer det andra tankar så bara återvänd till att vara med ditt andetag.
Vill du läsa mer om meditation kan du göra det hos Yogagrossisten.

Här kommer några personliga erfarenheter i hopp om att du ska kunna hitta ett sätt som tilltalar dig. Inspireras till att meditera på ditt sätt.

  • Ute på promenad. Stanna upp. Ståendes eller sittandes. Slut ögonen. Kanske är det lättare att titta på något. Slappna av och andas.
  • En stilla plats i naturen. Slut ögonen eller vila blicken där det känns behagligt. För samman dina handflator framför bröstet. Upplev känslan när dina händer möts. Känn dina fötter rota ner sig i marken. Andas.
  • Sträck på dig. Känn axlarna sjunka ner. Ta ett djupt andetag, in genom näsan och sucka ut genom en avslappnad mun. Andas in och sucka igen. Kanske igen om det känns bra. Känn pannan slätas ut. Andas.
  • När du har mycket tankar som gör det svårt att landa. Prova att lyssna på musik. Denna på 15 minuter och denna på 1 timme. Slut ögonen. Andas och låt dig följa med.
  • Det kan vara skönt att lyssna på en röst som hjälper dig att varva ner. Yoga Nidra är en meditationsteknik där kroppen går in i en djup form av avslappning. Under 25 minuter går en behaglig röst igenom kroppen och hjälper dig att bli fullständigt avslappnad. Bäst när man ligger ner. Lyssna här.
  • Genom att använda ett mantra kan det vara lättare att behålla fokus när man mediterar. Det kan vara skönt att lyssna på eller sjunga med. Du kan lyssna på det här. Har du inte testat så ge det en chans. Det är olika mantran som är mycket behagliga att lyssna på.
  • Lyssna på rogivande sång för att hjälpa dig att slappna av. Klicka här.

Oavsett om jag har stannat upp en stund i naturen och andats lite eller om jag har suttit och mediterat i en halvtimme så avslutar jag alltid med ett tack. Då sprider sig alltid ett leende över mina läppar.

Namaste. Tack. Obrigado. Thank you.

Barnets matplats

Här hemma tog det ett tag innan vi hade klurat ut hur vi ville ha Lillans matplats. Nu känns det som om vi fått till det och alla är nöjda.

Stolen – bord, stöddyna och klädsel
Vi har ett ganska litet bord så därför ville vi att Lillan skulle ha ett eget bord så vi skaffade en tillhörande bricka till hennes höga barnstol, Antilop, från IKEA. I stolen har vi en stöddyna som är uppblåsbar. När hon började sitta i den var den uppblåst till max men med tiden har vi pyst ut luft så hon hela tiden får lagom med stöd. Till den har vi två klädslar så man har något att byta till när den ena ska tvättas.

Lillans matklädsel
När det är dags att äta tar vi på en Kladdig från IKEA. Det är en haklapp i form av en tröja. Man trär i båda armarna som har en resår vid handlederna och knäpper med kardborre bak i nacken. På så sätt kan hon kladda och greja med maten hur mycket hon vill. Haklappen har en ficka framtill som fångar upp mat som trillar ner. Efter måltiden är det bara till att handtvätta med mild tvål i diskhon och hänga på tork. Vi har två stycken som vi skiftar mellan så har man alltid en torr och en hängandes på tork. De går att köra i tvättmaskinen i 40 grader vilket är bra att göra då och då för att hålla dem fräscha. Haklappen är gjord av polyester men innehåller inte PVC eller ftalater.

Golvet
Det hamnar ganska mycket mat på golvet så vi valde faktiskt att köpa ett golvskydd. Det är från IKEA och heter Kolon. Vi har inte ångrat oss en sekund. Så himla smidigt att torka av! Vi har en trasa under diskbänken som vi använder för att torka av golvet och med golvskyddet går det som en dans.

Tvättlappar
På bordet har vi en hög med tvättlappar som vi använder istället för våtservetter till Lillan. Se inlägget om det här.

Bivaxdukar – återanvändbar matfolie

Bivaxdukar eller Beeswax food wrap är en fantastisk uppfinning! Det är helt enkelt en återanvändbar matfolie. En gång för alla kan vi rensa ut plastfolien ur våra kök. Det finns flera företag som tillverkar och säljer bivaxdukar. Generellt består duken av ett stycke bomullstyg som har en beläggning av bivax. De finns flera olika storlekar.

Det fungerar som så att man lägger bivaxduken som ett lock över det man vill slå in, viker över kanterna och håller kvar händerna en kort stund. Värmen från dina händer gör att bivaxduken fäster ihop sig själv. Du kan använda det till allt från att slå in en smörgås på en tallrik, täcka över salladen eller skålen med den kalla såsen. Bivaxdukarna är antibakteriella tack vare bivaxet. Det enda man inte bör använda den till är rått kött eller rå fisk. För att rengöra duken tvättar man den med kallt vatten och en mild tvål. Det är viktigt att vattnet är kallt! Sedan är det bara att ställa eller hänga på tork för att sedan återanvända. Här hemma förvaras dem vikta i sina förpackningar i en kökslåda.

Vi använder bivaxdukar från Abeego och de funkar utmärkt. Det finns mängder av olika tillverkare och jag tror inte de skiljer sig så mycket från varandra. Däremot stödjer jag gärna lokalproducerat och har precis hittat ett mycket intressant företag. Bivaxfabriken är ett UF-företag från Lundellska Skolan i Uppsala. Det drivs av två killar som går på gymnasiet och som tycker plastanvändningen är för utbredd. Därför vill de lägga sin tid på att göra något åt problemet. Bivaxdukarna är handgjorda av ungdomar här i Sverige. Bivaxet som används är ekologiskt och kommer från Värmland och Uppland.

När bivaxduken använts i ungefär ett år kan det uppstå små sprickor i vaxet. Jag har inte testat detta ännu men Bivaxfabriken ger ett tips på hur man får dem att hålla i en evighet. ”Lägg simpelt in bivaxduken i ugnen på 100-120 grader C i ca 10 min. Därefter tar ni ut den och viftar snabbt med den i luften för att få den att torka.”

Jag köpte färdiga bivaxdukar men det finns många recept för DIY (Do It Yourself). Klicka här så får du upp mängder av förslag till hur du kan göra dem själv.